keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Juoksutusta kentällä

Onpas jotenkin vaikeaa keksiä hyviä otsikoita... No, yksinkertaisuus toimii toivottavasti tässä asiassa :) Otettiin tänään sekä ratsastaja että hevonen hieman kevyemmin ja juoksutin Poikaa kentällä sivuohjilla. Meni oikein rauhassa ja kuuliaisesti koko ajan, ei intoutunut pukittelemaan kertaakaan. Tosin keskikentän pohja oli hieman kova (uudistetulla isolla kentällä ei saa juoksuttaa), joten sekin saattoi vaikuttaa siihen että ei ollut ihan niin lennokas tänään.



Mua ei ollenkaan haittaa jos hevonen vähän purkaa energiaa tai innostuu juoksutettaessa, kunhan se pysyy koko ajan ympyrällä, eikä yritä esimerkiksi itse vaihtaa suuntaa tai riistäytyä ihan täysin. Tottakai joku tolkku pitää olla, ei hevonen nyt saa ihan miten tahansa riehua, mutta pieni spurttailu tai pukittelu laukassa ei mun mielestä kaada maailmaa tai osoita mitään suurta kurittomuutta. On paljon turvallisempaa, että hevonen saa purkaa ylimääräisiä höyryjä ilman ratsastajaa liinan päässä, kuin ratsastettaessa. Toiset taas eivät halua, että hevonen "innostuu" yhtään juoksutettaessa ja oikein sitovat hevosen pään alas liian kireillä sivuohjilla tai muilla apuohjilla (itse en erityisemmin välitä goguesta tai chambonista juoksutettaessa, pessoa on oikein käytettynä ihan ok). Ymmärrän osittain tätäkin näkemystä, jos esimerkiksi todella pelkää, että hevonen saattaa loikkimalla rikkoa itsensä. Mutta jos hevonen seisoo ulkona pienessä tarhassa, kulkee aina ratsastuksessa peräänannossa ja juoksutuksessakin vedettynä pää alhaalla, niin koska se saa sitten liikkua vapaasti?



Juoksutan Poikaa myös ilman sivuohjia ja vapaana aina tilanteen salliessa. Maneesissa on vain iltaisin vielä aika myöhään muita ratsastajia, joten pitäisi tulla melkein keskellä yötä jos haluaa päästää oman hevosen irti :) Maasta käsin voi kuitenkin tehdä myös paljon talutus- ja kuuliaisuusharjoituksia, väistättelyä yms ja se on mielestäni myös tärkeää, koska jos ei saa hevosen kunnioitusta maassa, niin kuinka sen voi saada selässä? Kyran kirjassa luki mielestäni aika hyvin jotenkin suunnilleen näin: "Kun otat hevosen tallista ja talutat sitä 5 metriä, niin se tietää sinusta enemmän kuin sinä tiedät siitä 5 vuodessa".


Poika oli saanut tarhassa pienen hokinpolkeman vasempaan takajalkaan, mutta se ei menoa haitannut :) Otettiin kuitenkin nyt hokit pois, kun eipä niitä enää tarvitakaan ja laitoin yöksi varmuuden vuoksi Animalintex-käärön jalkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymyksiä tai kommentteja? Jätä viestisi allaolevaan kenttään tai laita sähköpostia!