torstai 19. syyskuuta 2013

Heikkoudet ja vahvuudet ratsukkona

Kysymyspostauksessa tuli toive, että käsittelisin Pojan ja itseni huonoja sekä hyviä puolia ja nyt on vanha kunnon plusmiinus-lista valmis! Aloitetaan ensimmäisenä hevosesta:

Pojan hyvät puolet ovat ehdottomasti sen kiltti luonne ja perusnöyryys. Se ei ole mikään kiukuttelija, vaan lähtee aina töihin korvat hörössä, vaikka sitten vähän haukotellen jos päiväunet ovat sattuneet jäämään kesken. Se on todella järkevä, eikä esimerkiksi kisoissa ikinä kyttää mitään (harvemmin myöskään kotona, paitsi jos on vähän turhaa energiaa varastossa), joten sen kanssa on mukava olla reissussa ja käydä myös maastolenkeillä. Sillä on hyvä perusratsastettavuus ja luontainen eteenpäinpyrkimys, vaikka ei se toki nyt mikään automaatti ole aina ratsastaessa. Se on myös aika ryhdikäs ja vireessä ollessaan liikkuu isosti ja hienosti, joista koulutuomarit kehuvat sitä lähes aina. Sillä on hyvät kolme askellajia ja isoksi hevoseksi sen on myös yllättävän helppo koota, kun vain ratsastaja osaa pyytää tarpeeksi. Se innostuu huomatessaan, että osaa jonkun asian hyvin ja on tosi ylpeä itsestään, kun sitä kehutaan. Sitä on siis helppo palkita, varsinkin nameilla! Se on todella ihmisläheinen hevonen ja helppo käsitellä melkein tilanteessa kuin tilanteessa.

Hanna Pesonen kuvasi
Huonoista puolista ensimmäisenä tulee mieleen ajoittainen keskittymiskyvyn puute, sillä joskus Pojasta olisi vaan tosi paljon hauskempaa katsella maisemia, kuin keskittyä ratsastajan apuihin. Sillä on myös varsinkin nuorempana ollut aika lyhyt pinna, eli useita toistoja tehdessä se kuumuu helposti ja saattaa vähän keittää yli, mutta nykyään se on jo paljon rauhallisempi sen suhteen. Ratsastettaessa se osaa välillä olla aikamoinen "mato", eli joskus sitä voi olla hankala saada kulkemaan suorassa ohjan ja pohkeen välissä ja se voi tulla vähän tyhjäksi edestä. Se tarvitsee ratsastajalta aika paljon tukea istunnasta, tai muuten se helposti kiemurtelee mihin sattuu. Poika on myös välillä vähän äijä muille hevosille, eli sen kanssa saa olla aika tarkkana ettei ratsasta liian läheltä muita, varsinkaan vastaantulevia hevosia. Joskus se kehittää päässään ihmeellisiä energiapiikkejä, jotka kuitenkin pysyvät melko hyvin kurissa päivittäisellä liikuttamisella, mutta pelkkiä vapaapäiviä pyritään välttämään...

Itseä onkin paljon vaikeampi arvioida objektiivisesti, kuin hevosta! Olen ratsastajana aika rauhallinen ja siksi minun on helpompi mennä vähän reippaammilla, kuin laskoilla hevosilla. Hitaampia hevosia en sitten taas meinaa saada yhtään kulkemaan, koska en osaa vielä käyttää jalkaa tarpeeksi nopeasti. Perusistunta on suhteellisen hyvä, mutta olen kyllä todella taipuvainen vinouteen, huonoon ryhtiin ja hevosen niskan tuijotteluun... Pystyn kuitenkin istumaan isoliikkeisilläkin hevosilla aika tasaisesti, enkä tipu kovinkaan helposti! Apinaksikin on joskus kutsuttu :)

Ulla kuvasi
Ajoittain tarvitsisin lisää päättäväisyyttä omaan ratsastukseen, eli olen vähän liiankin pehmeä välillä. En tykkää potkia tai repiä hevosia ja hevoset myös helposti käyttävät sitä hyväksi... Toisaalta saan hevosen aika nopeasti rennoksi, mutta sitten en aina saa sitä taas tarpeeksi teräväksi. Kolikolla on siis kaksi kääntöpuolta... En ole kovinkaan perfektionisti, eli en jaksa viilata samaa liikettä tuhatta kertaa putkeen, vaan lopetan sitten kun olen itse tyytyväinen. Mutta sitten kun keskityn, niin teen sen 100 % täysillä ja olen oppilaana vastaanottavainen. Pyrin aidosti kehittymään ja ymmärtämään valmentajan ohjeita ja haluan sisäistää kaikkien harjoitusten perimmäisen tarkoituksen.

Ratsukkona vahvuuksiamme ovat tasaiset suoritukset, jotka sitten toisaalta taas voisivat olla hieman näyttävämpiä. Tiimityöskentely kuitenkin sujuu ja meillä harvoin on Pojan kanssa mitään isompia konflikteja, sillä minä luotan hevoseen ja hevonen luottaa minuun. Sovimme toisillemme hyvin ja taisi se olla niin, että Poika valitsi myös minut omistajakseen, sillä myyjät kummastelivat suu auki, että miten hevonen ei koeratsastuksessa narskuttanut hampaita kertaakaan vaikka se muuten teki sitä aina :)

2 kommenttia:

 1. Kiva postaus oli lukea! :) P.S. Kannattaa ottaa toi tunnistuskoodi pois kommentoinnista niin ihmiset kommentoi helpommin. Noista ei aina saa selvää ja saa monta kertaa naputella noita koodeja ennen kuin saa kommentin laitettua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä! Otin sen nyt heti pois :)

   - Hanna

   Poista

Kysymyksiä tai kommentteja? Jätä viestisi allaolevaan kenttään tai laita sähköpostia!