torstai 27. helmikuuta 2014

Ratsastajat, joiden tyylistä itse pidän

Siinä missä omien ratsastusvideoiden katsominen herättää usein lähinnä epätoivoa ja hiusten repimistä päästä, niin taas muiden ratsastajien videoiden katsominen on tosi opettavaista ja hyvää "henkistä treenausta" ja toimii itselleni todella hyvänä motivaattorina. On totta, että ratsastamaan oppii vain ratsastamalla, mutta kokeneiden ratsukoiden seuraaminen niin livenä kuin nettivideoltakin voi olla hyvinkin avartavaa. Usein jos olen ollut katsomassa kisoissa vaikeita luokkia, joissa on hienoja hevosia ja taitavia ratsastajia, niin tulee fiilis että tuolta mäkin haluan joskus näyttää Pojan kanssa ja nyt mennään treenaamaan! Tavoitteita ja haaveita saa ja pitääkin aina olla :)

Yksi kansainvälinen GP-ratsastaja, jonka tyylistä pidän on yhdysvaltalainen Steffen Peters. Viittäkymppiä lähestyvä setä omaa rautaisen tasaisen istunnan ja saksalaisen ryhdin, mutta ratsastaa silti niin pehmeästi ja hänen hevosensa näyttävät yleensä hyvin rennoilta ja keskittyneiltä. Ei repimistä, potkimista tai rullausta, istunta on järkkymätön ja erityisesti käsien asento hyvin stabiili! Nykypäivänä ei valitettavasti voi sanoa samaa monestakaan kilparatsastajasta, joiden näennäisen siisti rataratsastus poikkeaa huomattavasti kisaverryttelystä tai kotona treenaamisesta. Siksi halusin etsiä videoita muista kuin kisasuorituksista, koska kisat pelkästään eivät aina kerro ihan koko totuutta ratsastajan harjoitusmetodeista... Alla video Steffenin ja Ravelin kisaverkasta pari vuotta sitten. Heti ravin alussa hevonen yrittää muutaman kerran nyökätä alas kuolaimen taakse, jonka syy selviää kommentteja lukemalla; eli hevosta on ilmeisesti aikaisemmin rullattu edellisen ratsastajan toimesta ja sille on jäänyt vielä vanha tapa päälle. Tätä lukuunottamatta verkka näyttää omaan silmääni oikein hyvältä ja setä taputtaa hevosta paljon!

Bloggeri ei nyt suostunut lisäämään videota tähän (varmaan liian pitkä), mutta tässä linkki http://www.youtube.com/watch?v=YfYDeW4BZUc

Tässä toinen video kotiratsastuksesta myyntihevosella, niin helpon ja harmonisen näköistä! Näitä videoita löytyy paljon lisää.



Yllä olevassa videossa on ns. johdanto kouluhevosesta ja kouluratsastuksesta Ravelin kanssa. Steffen ei ilmeisestikään käytä raippaa ratsastaessa, en ainakaan nähnyt missään videossa, ja siitä annan kyllä respectiä ratsastajalle!

Alla oleva video on nuoremmasta ruotsalaisratsastaja Jeanna Högbergistä - pidän myös hänen tasaisesta tyylistään ja hänellä on ratsutettavana myös suomalainen FWB-ori Duencillo P. Videon hevonen näyttää aika kuumalta, mutta kulkee silti tasaisesti ja hienosti ja heistä tullaan varmasti myös vielä kuulemaan jatkossa :)


Ominaisuudet, joita siis itse arvostan hyvässä ratsastajassa, ovat huomaamaton ja eleetön apujenkäyttö, rauhallisuus ja kärsivällisyys (ei ryhdytä heti tempomaan jos hevonen vähän hypähtää) ja ratsastus hevosen ehdoilla. Suodaan ratsulle tarpeeksi pitkä aika rentoutua ja vertyä, eikä rullata sitä välittömästi turpa ryntäisiin ja sulkutaivutusta kentän laidalta toiselle. Tietysti välillä pitää käyttää vähän voimakkaampia apuja jos hevonen on kuriton, mutta koulutusmetodin ei mielestäni tulisi perustua hevosen "murtamiseen" ja alistamiseen, vaan molemminpuoliseen yhteistyöhön. Niitä ei-niin-harmonisia videoita löytyy netistä valitettavasti myös hyvin paljon, mutta ei lähdetä niitä nyt ruotimaan, vaan ihaillaan mieluummin hyvää ja hevoslähtöistä ratsastusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymyksiä tai kommentteja? Jätä viestisi allaolevaan kenttään tai laita sähköpostia!