perjantai 28. kesäkuuta 2013

Tuomarinkylän remonttisuunnitelmista

Joku oli linkittänyt hötönetin (hevostalli.nettinäkin tunnetaan..) keskusteluun Helsingin kaupungin rakennussuunnitelman koko Tuomarinkylän alueesta ja innostuin tutkimaan sitä ihan kunnolla. Siellähän oli vaikka mitä uusia ja kiinnostavia juttuja! Oon nyt viimeaikoina ollut keskittynyt vain Talli Oy:n suunnitelmiin, mutta koko alueellehan onkin kaavailtu vaikka mitä uudistuksia. En tosin tiedä, missä aikataulussa näitä toteutetaan, mutta suunnitelmat kuulostivat kaikenkaikkiaan aika hyviltä.

Oon usein maastokävelyllä ollessa miettinyt Kaisanmäen (en oo aikaisemmin kuullutkaan tuota nimeä, ks. sivu 22) rakennusten käyttöä ja erityisesti ns. "Keltaisen talon" kohtaloa. Hyvä, että sille oli mietitty remontointia ja uutta käyttötarkoitusta (s. 38)! Pihan ympäristö on tosiaan jo aika metsittynyt ja täyteen kasvanut ja mun mielestä talolla olisi kyllä potentiaalia kunnolliseksi asuinrakennukseksi. Muistan, kun joskus ratsastuskouluaikoina syötiin siellä lounasta kesäleireillä ja aikoinaan noin 15 vuotta sitten siellä taisi olla pieni hevostarvikepuoti? Mulla on muistikuva, että olisin ostanut sieltä kumisuan :)

Samoin myös sivummalla olevat isot varastot/kellarit tms. ovat olleet vähän mysteeri, mutta ilmeisesti niistä meinataan tehdä autotalleja tai muuta säilytystilaa (s. 37). Pohdin hetken, mitä hevosvaunuilla mahdetaan tarkoittaa, mutta sitten ymmärsin että se onkin kansankielinen nimitys trailerille ;) Mutta hyvä siis jos on mahdollista saada traikuille säilytystilaa sisätiloissa tai katoksessa. Uuden maneesin toisessa päädyssä oleva paja on ollut pitkään tyhjillään, mutta toihan olisi ihan superjuttu, jos sinne saataisiin joku pieni tila eläinlääkärille tai kengittäjälle. Ei nyt tosiaan mitään kunnon klinikkatiloja tarvita, mutta vaikka raspauksille, piikityksille yms. oleva tila olisi hyvä ja kengityspajallekin olisi varmaan tilausta.

Ihan uusi nimitys oli myös vanhan vaunuvajan takana oleva muonamiehen mökki (s.21), joka ei taida olla oikein missään käytössä. Kysymys kuuluu, miksiköhän se on sinne aikoinaan siirretty? Siitä lähtevää maastopolkua Lystikukkulalle (ilmeisesti "Rottakukkulan" oikea nimi? Heh, mistä lie sekin kutsumanimi tullut, onko joku nähnyt siellä joskus rottia?) aiotaan muuttaa, mutta mulle ei täysin auennut, että mistä hevoset ohjataan kulkemaan. Tallien laajennukset ja kolmannen maneesin kokonaissuunnitelma löytyy sivulta 35 ja ne olenkin nähnyt jo aikaisemmin. Kolmas maneesi olisi todella tarpeellinen, mutta en ole turhan optimistinen sen rakennusaikataulusta...

Jotenkin Domissa on mulle ja varmasti monelle muullekin sellaista nostalgia-fiilistä, kun siellä on tullut pyörittyä jo pikkutytöstä asti. Aloitin ratsastuksen koululla 7-vuotiaana ja Heljän tallille siirryin ponin kanssa 12-vuotiaana. Väliin on mahtunut reilun neljän vuoden tauko, mutta pian on taas pyöritty mäellä vuosi yhtäjaksoisesti. Kyllähän siellä niitä huonoja puoliakin on, varsinkin talviaikaan maneesiruuhkat ja muuten lyhyet tarhausajat. Kesällä toi on mun mielestä kuitenkin ihan ykköspaikka ja toivottavasti alue pysyy hevostelukäytössä vielä pitkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymyksiä tai kommentteja? Jätä viestisi allaolevaan kenttään tai laita sähköpostia!